Ne gasiti pe:
Ma puteti contacta:
  • E-mail: tensilapadat@gmail.com
  • Telefon: 0766698823
  • Adresa: Sighisoara, str.Garii, Nr.5, Ap. 11, Intrarea din Strada
Tumori orale si cutanate

Ce sunt leziunile (tumorile) orale/faciale?

Sub denumirea de leziuni(tumori) se intalnesc o categorie vasta de afectiuni care pot fi de la banale chisturi sebacee (cosuri mai mari, inchistate), semne de mama, leziuni produse de diverse  iritatii mecanice (resturi/lucrari dentare ascutite sau taioase, ticuri de muscare a buzei/obrajilor/limbii) pana la forme avansate de leziuni, care uneori prin dimensiunile sau evolutia lor pot  ridica suspiciunea unor tumori maligne (cancer).

Ce e de facut?

In cazul unor leziuni mai vechi,nedureroase sau initial nedureroase, care nu par a se vindeca sau care dispar si reapar dupa o vreme adresati-va medicului de familie, medicului stomatolog  sau medicului specialist in cirurgie orala si maxilo-faciala care va poate oferi cel mai competent raspuns in legatura cu afectiunea dv si cu modalitatile de tratament. Pentru afectiunile gen tumoreta, indiferent de natura acestora, in majoritatea cazurilor interventia corecta din punct de vedere medical este aceea de excizie, aceasta interventie asigurand:

  • vindecarea;
  • evitarea unei evolutii trenante cu cresterea in dimensiuni a leziunilor si complicatii ulterioare datorate acestora;
  • prin examen histopatologic (analiza microscopica) se poate preciza exact natura leziunii (ce a provocat-o), marginile de siguranta libere (daca a fost scoasa in totalitate) si eventuala conduita terapeutica ulterioara.

Ce NU trebuie facut!

NU incercati sa IGNORATI nicio leziune noua, aparuta in gura, pe fata sau in orice parte a corpului dv in speranta ca o sa treaca singura. Poate ca asa o sa si fie! Dar consultul unui medic poate depista in faza precoce afectiuni copmlexe fiind de masura sa inlature uneori suferinte indelungate si chiar sa salveze vieti! Iar daca este ceva banal o sa puteti dormi linistiti dupa aceea!