In momentul in care pacientul necesita o proteza totala mobila inseamna ca si-a pierdut in totalitate sau aproape in totalitate dintii. Timpul scurs pe parcursul pierderii dintiilor si diferitele cauze care au dus la extractii pot provoca atrofia marcata a crestei osoase cu modificarea consecutiva a gingiei, astfel incat pacientul prezinta de obicei o zona de mucoasa fixa, stabila, sanatoasa mult prea ingusta pentru sustinerea unei proteze totale. Un astfel de camp protetic provoaca nenumarate neplaceri pacientului care nu numai ca nu poate manca sau vorbi cu proteza, care nu prezinta suficienta stabilitate, dar in timp apar dureri,leziuni ale mucoasei, tulburari de alimentatie si un disconfort psihic marcat soldat de multe ori cu autoizolarea sociala a pacientului, jenat de propria sa conditie.
Pentru a preintampina asemenea situatii si pentru a evita nemultumirea, nenumaratele vizite inutile la stomatolog si costurile suplimentare pentru refacerea protezelor, cand se confrunta cu un asemenea caz, medicul stomatolog trebuie sa ia de la inceput decizia corecta de a indruma pacientul la un specialist in chirurgie dentara care va evaua fecare situatie in parte si va expune posibilitatile de tratament. In general pacientii cu astfel de modificari pot beneficia de interventii de adancire a santurilor vestibulare cu cresterea stabilitatii protezei mobile si optimizarea calitati vietii.
In functie de particularitatiile cazului, se recurge de obicei la decolarea si repozitionarea mucoasei mobile care impiedica adaptarea corecta a protezei la substratul osos, zona ce va fi protejata imediat prin purtarea unei proteze totale cu margini speciale, efectuata preoperator, care va asigura vindecarea mucoasei in pozitia dorita, aceasta proteza fiind utilizata de pacient si dupa perioada de vindecare, dupa unele mici retusuri, astfel incat costul total nu va fi supraincarcat.