Ne gasiti pe:
Ma puteti contacta:
  • E-mail: tensilapadat@gmail.com
  • Telefon: 0766698823
  • Adresa: Sighisoara, str.Garii, Nr.5, Ap. 11, Intrarea din Strada
Chirugie parodontala

Ce este boala parodontala?

Boala parodontala sau parodontoza este boala ce afecteaza tesuturile peridentare(osul si gingia), incluzand gingivitele si parodontitele. Acestea sunt infectii serioase , care lasate netratate,duc la  PIERDEREA DINTILOR. Sanatatea dintelui si durata existentei pe arcada depind in mod deosebit de sanatatea tesuturilor parodontale. Bolile parodontale sunt infectii bacteriene care au  si o componenta genetica si care afecteaza gingia, suportul osos si ligamentar al dintelui. Pe masura ce boala avanseaza apar pungile osoase care, odata cu progresia bolii, vor fi tot mai profunde si pierderea osoasa va fi tot mai mare. Aceste pungi permit bacteriilor sa se dezvolte si fac dificila practicarea eficienta a igienei orale.

Principalele semne ale bolii parodontale:

  • Sangerarea gingiilor la periaj.
  • Gingii rosii, umflate care se deslipesc de dinti.
  • Respiratie urat mirositoare, persistenta.
  • Scurgere purulenta intre gingie si dinte.
  • Mobilitate dentara.

ATENTIE!!! boala parodontala NU DOARE – de aceea cei mai multi pacienti neglijeaza semnele clinice ale acesteia pana cand mobilitatea dentara ajunge la un grad avansat!!!

 Ce masuri trebuie sa luam?

Afectiunile parodontale incep cu aparitia placii bacteriene si a tartrului pe suprafata dintelui. In timp placa bacteriana si tartrul duc la afectarea tesuturilor de sustinere ale dintelui. Pe masura ce osul si ligamentele dentare sunt distruse, se creeaza mai mult spatiu in jurul dintelui – un loc ideal pentru proliferarea bacteriilor. Fara o interventie rapida si corecta in cabinetul chirurgical stomatologic procesul poate sa continue, uneori fara simptome, pana cand dintele se pierde de pe arcada.

Printre cele mai comune proceduri de chirurgie parodontala:

  • REDUCEREA PUNGILOR PARODONTALE prin detartraj corect efectuat si masuri de igiena speciala.
  • PROCEDURI REGENERATIVE – chiuretaj in camp deschis (curatarea inprofunzime a tesuturilor infectate) si aditie de os artificial pentru regenerarea locala osoasa – acest procedeu permite recapatarea partiala a stabilitatii dintilor afectati, incetinind sau chiar stopand pentru o lunga perioada progresia bolii.
  • TRANSPLANT DE TESUT MOALE – grefa de tesut moale este necesara atunci cand in urma evolutiei indelungate a bolii radacinile dintilor au ramas expuse, gingia nerevenind la un nivel optim nici dupa intervetia de stabilizare si regenerare.

Ce trebuie sa mai stim?

Desi de ampoare, interventiile parodontale nu sunt dureroase (se desfasoara sub anestezie locala, desigur), iar postoperator pacientii nu sufera de disconfort major, ceea ce le permite sa-si reia   activitatile zilnice imediat. Primele rezultate se pot observa imediat postoperator, da 2-3 saptamani, dar ulterior procesul de vindecare este lent si de durata, osul uman necesitand aproximativ 6 luni pana la vindecarea completa. Dintii cu mobilitate excesiva isi vor recapata doar partial stabilitatea, uneori fiind necesara o lucrare protetica de contentie care sa le favorizeze stabilitatea pe arcada.